Fotografija kao sredstvo prenošenja vizije

“Mogućnost izrade utjecajne fotografije svodi se na pažljivo planiranje i promišljanja o tome što bi vama ili promatračima fotografije moglo biti zanimljivo.”

“A picture is worth a thousand words” ilitiga “Slika vrijedi više od tisuću riječi” izreka je koja na leđima nosi godine i godine generacija, a sada, kad utjecaj riječi pada u drugi plan, vrijedi više no ikada. Iza svake fotografije koja se uistinu ističe u moru vizualnog sadržaja digitalnog svijeta stoji posebna fotografska vizija.

Ovaj članak govori o tome “zašto” biste trebali postati vizionarski fotograf ili unajmiti istog za svoju digitalnu prisutnost i promoviranje svog poslovanja, usluga, proizvoda kako biste ostvarili pravilnu komunikaciju s tržištem, točnije s vašim ciljanim skupinama.

Prije nego krenemo u detalje ove teme, potrebno je spomenuti još nekoliko činjenica.

Vaš najbolji prijatelj iz plitke dubine džepa

Profesionalna fotografija i video​

Objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama važan je način da brendovi ostanu povezani sa svojom publikom. Pogotovo u vrijeme pandemije koja je brojne “natjerala” na rad od kuće. Za kreiranje zanimljivog sadržaja na društvenim mrežama, vaš će pametni telefon i dalje biti jedan od najboljih alata.

Te stvarčice koje stanu u vaš džep imaju mogućnost snimati s bilo kojeg mjesta i, kada se koriste ispravno, mogu proizvesti fotografije s kvalitetom dovoljnom za objave na društvenim mrežama i online sadržaj.

Iako fotografije s pametnog telefona možda nisu jednake profesionalno izrađenim fotografijama, postoji nekoliko jednostavnih načina da ih poboljšate i odvojite svoj feed na društvenim mrežama od ostalih. Više o tome možete pročitati u našem malom vodiču za fotografiranje mobitelom, a s druge strane, ako posjedujete fotoaparat, slobodno nas kontaktirajte i rezervirajte termin za privatne sate fotografije.

Pronalaziš li se u sljedećem?

Vani ste s fotoaparatom, znate kamo želite ići, ali ne znate točno kako do toga i doći. Uperite objektiv u nešto što izgleda lijepo, možda se pomaknete unaokolo kako biste pronašli bolji kut. Kad ste za računalom, otvarate fotografije u softveru za uređivanje, ali nemate pojma što učiniti sa svojim sirovim produktom.

Na kraju se igrate s prilagodbama, filterima i provodite sate neproduktivno. Rezultat izgleda dobro i odjednom vas preplavi osjećaj samozadovoljstva. Ali to se ne događa uvijek… To je nišanjenje i promašaj, a ponekad su rezultati osrednji.

Sve počinje s improvizacijom

Ono što smo opisali ispod prijašnjeg podnaslova je to što zovemo improvizacija. Svaki korak u tijeku rada je nenamjeran, a neki se događaju slučajno. Rezultat? Nepredvidivo i izazovno za repliciranje. Kako to znamo? Bili smo na istom mjestu.

To je poput životnog ciklusa fotografa. Kada s vremenom nakupite iskustvo, počet ćete prepoznavati što vam se sviđa, a što ne. I uz još nekoliko vanjskih podražaja počinjete crpiti inspiraciju za razvoj vlastitog načina gledanja na svijet.

Ako pitate naš tim, prekrasnog pogleda na svijet, čiji rezultat je trenutak koji će vam staviti osmijeh na lice svaki put kad se u budućnosti ponovno sretne s vaša dva objektiva čudesne majke prirode koja nosite iznad nosa.

Vizija – čarobna stvar / Imati sposobnost vidjeti

Vježba čini majstora, kako u svakom drugom dijelu života, pa tako i u ovom predivnom području. Fotografi ne staju vježbati kako bi usavršili dar gledanja. Trebali biste znati koju priču ili poruku želite prikazati, a zatim je i pravilno “uhvatiti”. Važno je zapamtiti da ne budete frustrirani u tom procesu. 

Za pronalaženje jasne, umjetničke vizije potrebno je vrijeme. Nakon što je razvijete, zadovoljstvo koje dobivate od fotografije se pojačava. Ključno je ustrajati i biti uporan u onome što radite.

Alfred Stieglitz, vizionarski fotograf, na najpouzdaniji je način objasnio svrhu korištenja vida u fotografiji. Njegove riječi otkrivaju zašto vizija dolazi prije fotografije i zašto upravo tu sve počinje. Da dalje objasnimo, to znači da vaša vizija u fotografiji potječe iz vaše vizije života. Tako vi vidite stvari. To je način na koji dopuštate da vas iste inspiriraju, a razvijanje vizije se ne događa preko noći.

Kao fotograf, polako gradite naviku obraćanja pažnje na prizor ispred sebe. Počinjete upijati zvukove, mirise i emocije. Razmišljate o tome kako sve to uklopiti u statički okvir. Kako možete podijeliti ovaj trenutak s drugima… Tu dolazimo do sljedeće činjenice.

“Good artists copy, great artists steal” – Pablo Picasso

Ovo je nekako očito. Ako želite u bilo čemu briljirati, morate proučiti ljude koji su se istaknuli prije vas. Često se naš tim sjeti izreke velikog umjetnika Pabla Picassa “Good artists copy, Great artists steal” ili “Dobri umjetnici kopiraju, veliki umjetnici kradu”. To znači da možda niste prvi u vašem pokušaju, ali ste to učinili toliko dobro da svi misle na vas kada vide taj stil.

Saznajte tko je taj “vaš” fotograf i proučite njihovu viziju, filozofiju i metode. Informacije su lakše dostupne i pristupačnije nego ikad. Sve što trebate je trud. Wikipedia ima ogroman popis poznatih fotografa. Ako ne poznajete nikoga onda je ovo mjesto dobar početak.

Postanite i ostanite cjeloživotni učenik

Nikad niste prestari za učenje. Što je još važnije, nemojte misliti da ste previše dobri za učenje. Koliko god mislili da ste “gotovi” s knjigama i korisnim sadržajem, uvijek ima prostora za rast. Ne samo da će vam način razmišljanja o rastu pomoći da pronađete i usavršite svoju viziju u fotografiji, već će vam pomoći i da budete uspješni i u drugim aspektima svog života. Knjige, webinari, tečajevi, radionice, umrežavanje, itd. Uvijek postoji nešto za vas, bez obzira na vaše okolnosti.

Ako smo vam “pobacali” previše informacija za pohvatati u jednom dobrom “čitanju”, uvijek smo tu da vam pomognemo ostvariti vaše ideje, zamisli, želje, težnje i ciljeve. KB Studios tim udaljen je samo jedan mail ili poziv od vas, ne suzdržavajte se tražiti za pomoć, jer svi smo mi samo ljudi.